21. lokakuuta 2015

Au pairiksi Australiaan

Ennen lähtöä yritin etsiä informaatiota netistä eri sivustoilta, mitä kaikkea tarvitsee muistaa tehdä, ennen kuin matkaan lähtee. Oon luultavasti tosi huono löytämään mitään, kun mitään en tarkalleen ottaen löytänyt. Tosin oli niitä muutamia poikkeuksia, sillä joissain sivustoilla puhuttiin sitä sun tätä; hae viisumi, osta lennot, katso että passi on voimassa.. Lopuksi sain kuitenkin paljon apua ystäviltä ja asiat saatiin hoidettua, jokseenkin myös kantapään kautta.

 Päätin jo alkuun, että mitään firmaa en käytä, kun au pairin jobia suunnittelin. Toki pääseehän siinä helpommalla, kun firma etsii sulle hyvän perheen ja niin edespäin. Halvemmin pääsee siis omin päin. Jos jotakuta kiinnostaa au pairin työ Australiassa, kokosin muutamat jutut ylös (ihan itsellenikin muistiin), mitä kaikkea pitääkään muistaa ennen matkaan lähtöä.

PERHE

Ensin täytyy löytää perhe. On olemassa monia erilaisia sivustoja, joissa voi lähettää hakemuksia ja selailla perheitä. Itse käytin https://www.aupairworld.com/en ja koin sen hyväksi. Loppujen lopuksi löysin kuitenkin perheeni Facebookin kautta, jonne olin laittanut eri ryhmien sivuille (Au pairs in Brisbane, Au pairs in Sydney,...) hakemuksia. Yhteyttä muhun otti yksi suomalainen tyttö, joka oli juuri lähdössä takaisin Suomeen perheestään. Tääkin sivusto voi olla hyödyllinen perheen etsintään: http://www.greataupair.com/

VIISUMI

Kun perhe on löytynyt, tarvitset viisumin. Sen saa osoitteesta https://www.border.gov.au/
Working holiday on varmaankin yleisin. Sen saa 18-30 vuotiaat ja se on voimassa 12 kuukautta eteenpäin kun astut maahan, sivuilta voi lukea lisää. (Saa ilmoittaa jos ihan valehtelen) Hinta varmaan vaihtelee, itse pulitin siitä vajaa 300€. Viisumissa kesti itsellä tulla noin viikko. Ja se oli siis e-visa eli mitään lappuhärpäkettä ei passiin laitettu.

LENTO

Kun viisumi on saatu, on hyvä alkaa ostamaan lentoja. Lentojen hinnat vaihtelee tosi paljon, eli on syytä seurailla niitä. Monet sivustot sanovat lentojen olevan helposti yli 1000e, itse löysin paljon halvempia, 700-800€ luokkaa. Olen myös kuullut, että alle 700 eurollakin voi löytää. Katselin siis one way tickettejä. Lennot on syytä ostaa niin aikaisin kun voi, koska hinnat nousevat mitä lähemmäs ajankohtaa tullaan. Ja on kuitenkin syytä varautua siihen mahdollisesti kalliimpaankin lentoon. Mun lempparit: http://www.skyscanner.com/http://www.momondo.fi/

MUUTA

On hyvä olla kaiken kattava vakuutus koko reissun ajan. On myös katsottava, että passi olisi reilusti vielä voimassa suunnitellun poislähdön jälkeenkin, ihan kaiken varalta. On hyvä myös olla passista kopio niin kotimaassa, kuin mukana matkassa, jos passi häviää. Rokotukset on myös oltava voimissaan. Itse otin lisukkeeksi A+B hepatiitti - yhdistelmärokotteen. Jos aiot ajaa autoa Australiassa, on hankittava kansainvälinen ajokortti (tietyissä osavaltioissa vaaditaan vähän erilailla). Lisätietoja ja hakemuksen voi tehdä täällä http://www.autoliitto.fi/matkailu/asiapaperit/kansainvalinen-ajokortti/ Huom! Autokoulun viimeinen vaihe tulee olla tehtynä. Itse tämän hokasin viimetipassa ja kansainvälisen ajokortin ehdin saada juuri ja juuri ennen lähtöä. :-D Terveydenhuoltopalveluissakin suosittelisin käymään ennen matkaa. En usko, että olis kivaa huomata vasta Ausrtaliassa hampaiden vihlonnan johtuen muutamasta kymmenestä pikku reiästä. Lisäksi suosittelen ottamaan rutkasti rahaa matkaan, Australia ei ole kovin halpa maa, lähinnä Suomen tasoa ellei kalliimpikin. Australiassa on niin paljon nähtävää, tehtävää ja syötävää, että rahaa menee enemmän kuin voisi arvata.

LÄKSIÄISET (tärkein osa)

Ja ainakin kaksin kerroin.




2 kommenttia:

sirkkuelisa kirjoitti...

Hyvät ohjeet ja hienosti homman hoidit. Selvis myös miks läksiäisten jälkeen lattia oli tahmee.

Unknown kirjoitti...

Hahhah